Mestereink élete

Szvámí Sivánanda

Szvámí Sivánanda 1887. szeptember 8-án, előkelő családban született Tamil Nadu államban, Dél Indiában. Életét a tanulásnak és a Védánta (filozófiai irányzat) gyakorlásának szentelte. Veleszületett vágya volt, hogy mindenkit szolgálhasson. Annak ellenére, hogy ortodox családba született, a vallásossága szokatlanul széles látókörrel és az előítéletek teljes hiányával párosult. Fiatalkorában is a szolgálat iránti vágy hajtotta, így lett orvos.

Több éven át a szegény Malajziában szolgált. Ezen kívül kiadott egy orvosi lapot, és sokat publikált az egészséget érintő problémákról. De úgy érezte ez nem elég, így visszatért Indiába, és egy évi vándorlás után, 1924-ben Risíkésben (Himalája) telepedett le, szigorú önmérsékletnek vetve alá magát. Megtalálta Guruját, Szvámí Visvánandát, és Szvámí Sivánanda Szaraszvatí néven beavatták a szannjászba (lemondott rend).

Az elkövetkező hét évben legtöbb idejét a meditációval töltötte és a betegeket szolgálta egy kis klinikán, amelyet ő alapított. Lassan tanítványok kezdtek köré gyűlni. Az 1930-as évek elejétől kezdve gyakran hosszú utazásokat tett Indiában és Srí Lankán. Bárhová ment, szankírtant vezetett (közös éneklést), előadásokat tartott, az embereket arra tanította, hogyan válhatnak erőssé, egészségessé a jóga ászanák (jógapózok), a pránájámák (légzőgyakorlatok) és a kriják (testtisztító eljárások) gyakorlásával. Mindenekelőtt arra biztatta hallgatóit, hogy kitartóan törekedjenek a spirituális fejlődésre.

Ezalatt Risíkésben egyre több tanítvány gyűlt össze, és egy ásram (bentlakásos jógaintézmény) alakult ki Sivánanda körül. Korlátlan bőkezűségével, a szolgálat szellemével, mély elkötelezettségével és állandó jó humorával kiemelkedő példát mutatott tanítványainak.

1932-ben indította be a Sivánanda Ásramot, 1936-ban megszületett a "Divine Life Society" (Az Isteni Élet Társasága). A "Yoga Vedanta Forest Academy"-t (Jóga Védánta Erdei Akadémiát) pedig 1948-ban szervezte meg.

Minden tevékenységének legfőbb célja és feladata a spirituális ismeretek terjesztése, valamint a jóga és a Védánta (filozófiai irányzat) tanítása volt. Szvámí Sivánanda tanítása kikristályosította a vallások alapvető tanait, és a jógaösvényeket eggyé olvasztotta - létrehozta a jóga szintézisét.

Az önzetlen szolgálat eszméjének, a karma jógának ragyogó példája volt az ő élete. Szvámí Sivánandának minden munka szent volt, semmilyen feladat nem volt alantas. Fáradhatatlanul kereste az alkalmat arra, hogy szolgáljon és segítsen másokat, és sosem halasztotta el, amit meg kellett tennie.

Szvámí Sivánanda több mint 200 könyv szerzője, melyek a szeretet és szolgálat üzenetét hordozzák. Szerte a világon minden nemzetből, vallásból és felekezetből vannak tanítványai. Szvámí Sivánanda 1963. július 14-én hagyta el fizikai testét.

Szvámí Visnu-Dévánanda

Szvámí Visnu-dévánanda 1927. december 31-én született Dél-Indiában, Kerala államban. Rövid katonai pályafutása után "véletlenül" szerzett tudomást Szvámí Sivánanda tanításairól a Szádhana Tattva (Szellemi Útmutatások) c. kiadvány másolatából, amely így kezdődött: "Egy gramm gyakorlás felér több tonna elmélettel. Gyakorold a jógát, a vallást és filozófiát a mindennapi életben, és érd el az Önkiteljesedést." Ez annyira mély benyomást tett rá, hogy elment Risíkésbe találkozni a Mesterével. Az ott átélt intenzív élmény hatására az egész élete megváltozott.

1947-ben lépett be a Sivánanda Ásramba, Risíkésben. Szerzetes lett (szannjászí) és a Sivánanda Jóga Védánta Erdei Akadémia első hatha jóga professzora. Indiai és nyugati tanítványok ezreit oktatta. Emellett folyamatosan gyakorolt, hogy kimunkálja a nehéz, haladó hatha jóga technikákat.

Tíz éven át Mesterének irányítása alatt élt és dolgozott. 1957-ben azért, hogy terjessze a jóga ősi technikáját, Szvámí Sivánanda nyugatra küldte ezekkel a szavakkal: "Várnak az emberek."

Szvámí Visnu-dévánanda beutazta Észak-Amerikát, jógát tanított, és megfigyelte a nyugati életmódot.

 • 1958: létrehozta az első Sivánanda Jóga Védánta Központot Montrealban
 • 1962 nyarán Quebecben, Val Morinban megnyitotta a Sivánanda Ásram Jóga Tábort. Az ásram azóta kibővült. 1,2 km2 erdős területen fekszik a gyönyörű Lőrinc-hegységben.
 • 1967-ben létrehozta a Sivánanda Jóga Üdülő-Ásramot Nassauban, a Bahamákon. A Jóga Üdülő 16 000 nm-i gyönyörű trópusi területen fekszik a világhírű Paradise szigeten, mely hajóval gyorsan elérhető Nassauból.
 • A kaliforniai Sierra hegység lábánál létrehozta a Vrindávan Jóga Farmot, amely a legnyugalmasabb az összes Jóga Farm között. Ez 200 000 nm-i területe a békének és az elvonulásnak, ahol a természet hangjai csendesítik le az elmét és a testet.
 • A negyedik ásram Woodbourne-ben, New Yorkban található, rövid autóútra New York belvárosától. Ez a 300 000 nm-i terület a Catskill-hegységben békés menedéket ajánl a feszített tempójú, stresszel teli, városi életből, egy igazi nyugalmas kikapcsolódást. A "Sivánanda Jóga Farm Telep" elnevezést adta ennek a helynek.
 • 1978 februárjában felavatta az Észak-Indiában, Nejjar Damban (a keralai Thiruvanthapuram közelében) a Sivánanda Jóga Védánta Dhanvantari Ásramot. Ez egy 40 460 nm-i terület a Sahyadri-hegység lábánál, egy trópusi szépségű helyen. A tó természetes szépsége és a nyugodt környezet az elmét magasabb szintre emelik, ezért ideális hely a jóga és a meditáció gyakorlására.
 • A kicsi, de gyönyörű ásramot, amelyet Sivánanda Kutírnak hívnak, a Himalájában található Nétalában, Uttar Kási mellett hozták létre. A Gangesz partján helyezkedik el, s ezt a helyet jelölték ki arra, hogy Szvámídzsí halálakor a testét a folyóba helyezzék (dzsala-szamádhi).

A hosszú ideje nagy sikerű "Teljes Illusztrált Jógakönyv" (The Complete Illustrated Book of Yoga), szerzőjeként szerte a világon elismert tekintélye a Hatha és Rádzsa Jógának.

Egyéb művei:

 • Meditáció és Mantrák (Meditation and Mantras),
 • Magyarázat a Hatha Jóga Pradípikához,
 • (Commentary on Hatha Yoga Pradipika),
 • Karma és betegség (Karma and Desease)