Miért válaszd a Sivánanda Tradíciót?

2020.09.23

Indiában az ősi időben az volt a szokás, hogy a tanítványok együtt laktak, tanultak és dolgoztak a mesterrel. Ez a "Gurukula-rendszer". 

(Guru=mester, kula=otthon). A tanítványok 8 éves koruk körül érkeztek és 12 éven át maradtak. Családtagként kezelték őket, filozófiát, ászanákat, pránájámát és karma-jógát tanultak. A Sivánanda jógaoktatói tanfolyam ezt az ősi modellt követi. A jógaoktató jelöltek a tanfolyam során együtt tanulnak, dolgozhatnak a mesterekkel és több hétvégén át együtt lakhatnak egy ásramban.

"Egy gramm gyakorlás felér több tonna elmélettel." - Szvámi Sivánanda

Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy alaposan megértse valaki a jóga hagyományát, a tradíciót. A hagyomány tartja életben a tanítást és amikor valaki oktatóvá válik részese lesz ennek a hagyománynak. 

Amikor oktatóvá váltam, részese lettem ennek a hagyománynak. 

Mi (Sivananda tradíció alapján oktatók) a tapasztalatainkra és mestereink (Szvámí Sivánanda és Szvámi Visnu-dévánanda) tanításaira építve oktatunk.

A Sivananda Tradícióban a jógaoktató nem jógázik együtt a jógázókkal, így személyre szabottan tud segíteni az ászanák tökéletesítésében.

Az alaptanfolyamon megtanult 12 alapászana (Sivananda sor ászanái) a gerinc sajátosságaira figyelve mozgatják át azt  (egyik ászana előre, másik hátra hajlítja a gerincet), kiegyensúlyozzák, erősítik vagy éppen csökkentik az előző ászana hatását.

A 12 alapászana és a Napüdvözlet (Surya Namaskar) célja a gerinc  rugalmassá tétele de a gerinc védelmére odafigyelve, így kezdők számára is javasolható.

Az alaptanfolyamon kezdőként megtanulod az ászanák helyes kivitelezését, ami az otthoni gyakorlásban is segít. Légzőgyakorlatok elsajátításával erősíted és tisztítod légzőrendszered. A jóga 5 alapelvén keresztül megismerkedhetsz a helyes testgyakorlás, helyes légzés, helyes relaxáció, pozitív gondolkodás és meditáció részleteivel.

Gyakorló jógázóként (alaptanfolyam után) részt vehetsz különböző típusú és hosszúságú órákon, melyek az alaptanfolyamra épülnek.

Sivánanda mester élete az önzetlen szolgálat eszméjének, a karma jógának példája volt, így több ingyenes foglalkozáson is részt tudsz venni.

Az órákon jóga filozófia segítségével kaphatunk válaszokat a mindennapi életünkben lévő elakadásainkra, családdal, munkahellyel kapcsolatos kérdésekre, megoldást a helyes és békés kommunikációra. De talán a legfontosabb az, hogy megtanuljuk önmagunk és mások feltétel nélküli szeretetét.