MIÉRT VÁLASZD A HATHA JÓGÁT?

2020.09.23

A hatha szónak mély ezoterikus jelentése van. A "ha" és "tha" szavakból épül össze: a "ha" szó Napot jelent, a "tha" pedig Holdat.

A hatha jóga nem választható el a rádzsa jógától (az elme feletti uralom jógája). A hatha jógát gyakorló testi és energetikai gyakorlatokkal kezdi a jógázást (ászanák -kitartott testhelyzetek és a pránájáma - légzőgyakorlat), amelyek a hatha jógának csak az első két lépcsője. A rádzsa jógi pedig elméjének kontrolljával kezdi.

A hatha jóga kiegyensúlyozza a Nap és Hold jellegű (aktív és passzív, soláris és lunáris, prána és apána) energiákat a szervezetben.

Részlet Szvámí Visnu-dévánanda hatha jóga tanításaiból:

"Az elme megtisztítása nem lehetséges a test megtisztítása nélkül, így az ászanák és a pránájáma gyakorlása által az elme fókuszált lesz és az illető gyorsan haladhat a koncentrációban és a meditációban.

A jóga gyakorlatok rendszere nem hasonlítható semmi máshoz, hiszen teljes, átfogó javulást eredményez. A lassan és tudatosan végzett gyakorlással az ászanák a fizikai testgyakorláson túl koncentrációs és meditációs gyakorlattá válnak.

A hatha jóga gyakorlásával, melynek részei az ászanák, eljuthatunk a rádzsa jógához."