Mi történik amikor lélegzünk?

2022.03.24

A légzés az élet. A kisbaba megszületik, felsír, levegőt vesz. Innentől kezdve az ember lélegzik az utolsó légvételéig. Nem felejtünk el soha levegőt venni, a légzés ˝magától˝ működik. Azt is tudjuk, hogy ha gyorsabb tempót diktálunk, akkor a légzésünk is felgyorsul. A légzést nem tanítják az iskolákban, úgy gondoljuk az természetes és bárhogyan jól működik.

Az ősi Indiában az élő mester-tanítvány láncolat (gurukula rendszer) biztosította a tanítványoknak az élő tanulást. A tanítványok 7 éves koruk körül elkerültek otthonról és a mestereiknél éltek, ahol családtagként kezelték őket. Tanultak filozófiát, a légzésről, önzetlen szolgálatról, ászanákról.

Vajon, ha az életet biztosítja számunkra a légzés, nem kellene nagyobb figyelmet szentelni annak, hogy helyes vagy helytelen?

Ebben a cikkben adok számodra egy szuper motivációt, hogy könnyebben tudj a megszokott légzéseden, légzéstechnikádon változtatni. A célom, hogy meglásd, mi a légzés biológiai szempontból, miért ennyire fontos, hogy ez jól működjön, így megértheted az összefüggést például a légzés és elme szoros kapcsolatáról vagy azt is, hogy a helyes légzéstől miért leszel energikus, koncentrált.

Egyszerűen, néhány szóval a légzés: a vér megtisztítása. Felmerülhet benned, hogy mi köze a légzésnek a vérhez. Nos, mind a két dolog igen különleges.

Kép forrása: Légzés-Pillanatok 1. lecke.
Kép forrása: Légzés-Pillanatok 1. lecke.

Már megtanultuk az Egyszer volt... az élet, régi rajzfilmsorozatból (egy kis mese-időhöz katt a linkre!) és persze az iskolában is, hogy a vér egy különleges szövet, melynek a sejt közötti állománya, a folyékony vérplazma. Biztosan emlékszel, ahogyan a mesében a vörös kis ˝emberkék˝ vastag sorokban, rendezetten haladtak és hátukon sok-sok sötét, kékes színű buborék volt, a szén-dioxid. Panaszkodtak is, hogy nehéz és szennyezett. Nos a vörös ˝emberkék˝ a vörösvérsejtek, a vérplazma egyik alkotóelemei, melyek megkötik a szén-dioxidot és a test perifériái felől a tüdőbe szállítják azt. A tüdőben a léghólyagocskákba szétárad a vér, majd megtörténik a belégzés. Ahogy a mesében is láthattad az oxigén beáramlik a léghólyagocskák falán keresztül a vérbe. A sötét színű buborékok fehérré változtak, a vörösvérsejtek fellélegezhettek és folytatták útjukat a fehér buborékokkal - az oxigénnel a hátukon a szív irányába, onnan pedig a szervezet minden szövetébe, sejtjébe. A széndioxid, pedig kilégzéssel távozik a léghólyagocskákból.

Tehát, mit is adhat számodra a helyes légzés biológiai szempontból?

  • tisztább vért = több oxigént
  • több oxigén jut el a sejtekhez, szövetekhez, szervekhez
  • jobb lesz ezeknek a működése, regenerálódása
  • az agy is több oxigént kap, így nő a koncentrációs képesség, javulhat a memória
  • a légzésre figyelés nyugtató hatású
  • a légzés és az elme szoros kapcsolatban van egymással, így a gondolathullámok is csillapodhatnak
  • a kilégzés támogatja az elengedést, a tisztulást (a vörösvérsejt ˝emberkék˝ is megkönnyebbültek, amikor elengedték a szén-dioxid buborékokat)

Szokták mondani, hogy minden kezdet nehéz, szerintem elkezdeni könnyű valamit, mert hajt a kíváncsiság, az új dolgok megismerése. Az a nehéz, hogy fenntartsd az új szokást, vagyis abból az újból tartós szokás legyen. Sok minden és mindenki téríthet le az utadról, ez nem baj, az a fontos, hogy visszatalálj. 

Segítségül adom egy másik cikkemet a Hogyan ismerheted fel a helytelen légzést?, melyben egy gyakorlatsoron keresztül vezetlek végig a folyamaton!

Oxigénnel dús légzés pillanatokat kívánok!