Hogyan lélegzik a baba az anyaméhben?

2022.10.16

A légzés az élet. Amikor megszületik a kisbaba, az első lélegzetvételével megteszi élete legnagyobb belégzését. Innentől kezdve az ember lélegzik az utolsó légvételéig. A légzést nem tanítják az iskolákban, úgy gondoljuk az természetes és bárhogyan jól működik. Nos, ez sajnos nem így van.

De most ugorjunk vissza egy picit a magzati fejlődéshez. A várandósság alatt a légzést az anya végzi. A fejlődő magzatnak oxigénre van szüksége, az első perctől kezdve, de a tüdeje a magzati létben még lapított, úgynevezett szunnyadó állapotban van. Hogyan jut oxigénhez az anyaméhben?

Az anyaméhen belüli légzésben több biológiai folyamat játszik szerepet:

  • egyrészt rész vesz benne a köldökzsinór, mely az 5-6. terhességi hét után kezd el oxigént szállítani a magzat szervezetébe, ekkortól kezdődik meg a magzat tüdejének fejlődése
  • a köldökzsinór a méhlepényhez, így a méhhez kapcsolódik, mindkét szervben (köldökzsinór és méhlepény) számos ér fut, melyek részt vesznek a baba oxigénnel való táplálásában

Az anya belélegzi az oxigént, majd a vérében lévő oxigén eljut a szerveihez (méh, méhlepény és a köldökzsinórhoz) átkerül a baba vérébe. Kilégzéskor pedig a babából származó szén-dioxidot is kilélegzi.

A cikk forrás: medicalnewstoday.com

Tehát a babát az anya légzése táplálja oxigénnel, ezért kiemelkedően fontos az anya légzésének minősége.

Előző cikkemben olvashatsz arról, hogy mi történik a légzés során: Mi történik amikor lélegzünk? 

Csatlakozz az Élet Születése Kismama Közösségemhez, ahol légzésfigyelés gyakorlatokkal, légzőgyakorlatokkal sokat javíthatsz légzésed minőségén. Gyakorlatokat tanulhatsz a pozitív gondolkodás növelésére, relaxációs technikát sajátíthatsz el a pihentető alvásért. Kismama közösségre lelhetsz. Csatlakozz!

Kedveld Spotify-on a FöldANYA-Lélek Podcast csatornám, ahol számos légzésfigyelés hanganyagot találhatsz.

Hallgass Bele az egyikbe!