HATHA JÓGA ALAPTANFOLYAMOK ÉS GYAKORLÓ ÓRÁK

A Sivananda tradícióban a gyakorló órákon való részvétel feltétele az alaptanfolyam elvégzése.

Miért fontos az alaptanfolyam?

A csoportos órán is kapsz személyre szabottan instrukciókat, segítséget. Az alaptanfolyam önbizalmat ad. Átfogó ismeretet kaphatsz a jógáról és Önmagadról is. Elvégzése után akár önállóan is tudsz biztonsággal gyakorolni.

Fő fókuszban a légzés, a tüdő, légzés és testtartás és koncentráció áll, mely végig kíséri a 8 alkalmat elméleti és gyakorlati szinten is.

Az alaptanfolyamon részletesen bepillantást nyersz az ősi jógafilozófiába, mely szerint a test - elme - lélek megpihenése nélkül nincsen tökéletes relaxáció. Megmutatom számodra az ászanák biztonságos felvételét, megtartását és lebontását, tanulsz az ellenjavallatokról és jó hatásokról valamint az ászanák szimbolikájáról.


Időtartam: 8x120 perc

Személyes óra esetén: max 4 fő 

Normál alaptanfolyam

A jóga alaptanfolyam a kezdő jógázóknak tökéletes választás, de más rendszerekből érkező gyakorlott jógázóknak is új ismereteket tud nyújtani.

Az alaptanfolyam 16-18 éves kortól jelentkezhetsz.

A 8 alkalomból álló alaptanfolyam során elsajátíthatod:

- a 12 alaptesthelyzetet (ászanák) - (online tanfolyam esetén nem tanítok fejenállást)

- a légzőgyakorlatokat (pránájáma)

- a helyes relaxációt.

Arany Évek alaptanfolyam

Aranykorúak életkori sajátosságait figyelembe véve egy könnyített, módosított alaptanfolyam a gyakorlatokat tekintve.

A 8 alkalomból álló alaptanfolyam során elsajátíthatod:

- bemelegítő, nyújtó gyakorlatok és könnyített ászanák

- könnyített napüdvözlet sorozatok

- a légzőgyakorlatokat (pránájáma)

- a helyes relaxációt.

Gerinc védelme az elsődleges szempont

Napüdvözlet sorozat

A 3. órán megtanulod a napüdvözlet helyes kivitelezését. Megmutatom a lehetséges hibákat és többször gyakoroljuk. Innentől fogva, mindig része lesz ez a gyakorlat sorozat a tanfolyamnak és a gyakorló óráknak is. A napüdvözlet főként a kezdők számára javasolt, de gyakorlott jógázók is végzik napi szinten. Nagyon jól bemelegíti a gerincet és felpezsdíti a keringési rendszert. 

12 alaptesthelyzet - ászana

A 12 alap ászana sorrendjének eredetileg nem fizikai okai voltak. Az ászanák sorrendje követi a teremtés sorrendjét, ahogy a jóga tanítja. A teremtésnek van egy nagyon különleges sorrendje és ezt a sorrendet hivatott képviselni a hét fő csakra vagy energiaközpont. Ahogy egy embrió fejlődik egy meghatározott ütem szerint, úgy ehhez hasonlóan a teremtésben is van egy meghatározott sorrendje a fejlődésnek és ezt követve jön létre a hét fő csakra. 

Fizikai oka az ászanák sorrendjének: az egyik ászana előre hajlítja a gerincet, míg az utána lévő hátrafele hajlítja. Az egymást követő ászanák, segítik, ellensúlyozzák, kiegészítik az előtte végzett ászana hatásait. 

Az ászanák tanulásakor mindig megmutatom a helyes kivitelezést és megbeszéljük az ászana jótékony hatásait, valamint azt is, hogy mikor nem lehet végezni az adott ászanát.  

A csoportos órákon is személyre szabottan segítek az ászana kivitelezésében. Ha egészségügyi problémád nem engedi egy ászana végzését, akkor megbeszéljük az elternatív változatát. 

Kiknek ajánlom az alaptanfolyamokat?

Kiknek nem ajánlom?

Olyan tinikneknőknek és férfiaknak akik szeretnének tenni testi-lelki-mentális egészségükért, akik szeretnének mélyebben megismerkedni a jóga világával és az ászanákkal. 

- akik szeretnének tanulni a jóga 5 alapelvéről

- akik szeretnék erősíteni a légző izmaikat, tisztítani a légzőszervi rendszert
- szeretnének energikusabbá válni és csökkenteni a feszültséget
- akik szeretnék elsajátítani a helyes relaxációt és ezáltal pihentetőbb alvásra szert tenni
- akik szeretnék gerinckímélő gyakorlatokkal formába hozni a fizikai testüket
- akiket érdekel az egészséges táplálkozás
- akiket érdekel a pozitív gondolkodás, koncentráció és meditáció

- olyan egészségügyi problémával rendelkezőket, amellyel nem szabad ászanákat végezni (ez esetben javaslom a Légzés-Pillanatok leckéit)

- várandós nőknek: több ászanát és légzőgyakorlatot nem végezhet (javaslom a kismamajógát)